El Mercat de Sant Josep, popularment conegut com la Boqueria, és el mercat més cèntric i més turístic de la ciutat de Barcelona. És un mercat municipal. A la ciutat de Barcelona tots els mercats són municipals, això vol dir que l'administració, en aquest cas, l'Ajuntament de Barcelona, és qui vetlla per millorar les infrastructures i serveis, per actualitzar l'oferta comercial i incorporar polítiques de promoció comercial. Els mercats tenen i han tingut un paper cívic i de cohesió social fonamental en els pobles i ciutats mediterranis i a la ciutat de Barcelona s'ha posat molta energia en conservar-los i fer que siguin valorats pels ciutadans davant la competència de supermercats i grans superfícies de grans marques alimentàries.
Es troba ubicat a Les Rambles, l'artèria més turística de la ciutat, i s'ha calculat que per ella hi passegen 78 milions de persones en un any. Ahí es nada!
Des de sempre els mercats han tingut fama de tenir bons llocs per a menjar-hi dins, bars i petits restaurants que, aprofitant la disponibilitat de tot tipus de productes frescos i de qualitat feien bons menjars tant per als treballadors i treballadores del mercat com per als visitants. Però ara a la Boqueria, la gent hi va directament a menjar-hi, no només a comprar-hi, de tanta oferta gastronòmica com hi ha.

Haz clic aquí para editar.
Als països mediterranis agrada molt comprar olives, conserves i productes adobats a granel. Comprem bosses plenes d'olives que anem picant durant tot el dia, o a l'hora de fer el vermut. Les famoses "banderillas" espanyoles es venen també a la Boqueria, una combinació d'olives, pepinillos, seitons i guindilles.
Aquest és un exemple del que passa a la Boqueria: hi ha tanta afluència turística que s'acaben obrint aquest tipus de negocis de paelles i algunes tapes de peix típiques. Però els pobres turistes no saben que aquests són els pitjors llocs on es pot menjar una paella a la ciutat de Barcelona. Tampoc no saben que difícilment trobaran a Barcelona una autèntica paella valenciana. Però això ja és un altre tema per a un altre capítol.
A Catalunya és molt habitual el consum de bolets, que es recol.lecten majoritàriament a la tardor. Formen part de molts dels plats de la gastronomia catalana, i es consumeixen tan frescos com dessecats. És molt habitual que quan comença l'època, i sobretot els caps de setmana, les muntanyes s'omplin de caçadors de bolets disposats a trobar més bolets que ningú. I no t'explicaran mai el seu truc!
La fruita és la reina de la Boqueria, sens cap mena de dubte, sobretot a les parades de l'entrada. Van ser els turistes que poc a poc van anar demanant un producte que aqui no era habitual. Fins llavors es venien les fruites a pes, i res més. Però va arribar un moment que les parades de la Boqueria (i de molts altres establiments de Barcelona) es van omplir de fruita fresca tallada. I els barcelonins i la nostra salut ho van agrair.
Una visita al mercat de la Boqueria i a Les Rambles es mereix també una visita a la pastisseria Escribà, en un edifici modernista de 1902, que l'any 1986 va comprar la família de pastissers Escribà. No es pot deixar de tastar el cremadet, una pasta de full farcida de crema i lleugerament caramelitzada per forsa que és una autèntica bogeria, com diríem aquí "de traca i mocador". Sembla ser que era una recepta d'un dolç de la pastisseria Pomar de Mallorca i van cedir la recepta a la pastisseria Escribà.
I ja que som per la zona, fem una aturada al Mendizábal del carrer Hospital per a menjar un entrepà. Es una referència a Ciutat Vella (el barri on es troba ubicat, que significa the old city) És un bar petitíssim que fins fa poc temps només tenia una barra al carrer i una terrassa amb 8 taules. Molt freqüentat a totes hores, hi fan entrepans (atenció amb la carta d'entrepans vegetarians) i hi serveixen copes, berenars i esmorzars. A partir d'ara hi tenen taules tambñe a l'interior, així que ara ja no ens frena ni l'hivern.